notre france – Veme: Prénoms et noms francais

Iată că a venit și mult așteptata oră de limba franceză la clasa a Va. Deși noile manuale au apărut și prima lecție de la școală a avut loc, am organizat o lecție despre numele și prenumele franțuzești cu scopul de a exersa noțiuni introductive: Comment tu t’appelles? Je m’appelle….. Il / Elle s’appelle…. dar și de a cunoște prenume franțuzești și de a ne însuși modalități de construire a numelor.

Astfel încât am pornit de la simplele construcții de mai sus pentru a duce discuția la numele noastre românești.

Am căutat apoi prenume franțuzești în minte dar și în manuale și am făcut o listă pe care am practicat cu Il / Elle s’appelle

Micul joc propus din această etapă a fost o foaie cu cele mai utilizate prenume in 2012, pe care, închizând ochii, trebuia să găsești un punct iar apoi sa spui prenumele.

IMG_5578Apoi a urmat partea în care am avut cuvinte grupate pe diferite categorii: metiers, adjectives moraux, de couleurs de cheveux, physiques, noms qui expriment un lieu ou un animal.Le-am citit și am încercat să le traducem, apelând la cunoștințele noastre sau la prietenele noastre, dicționarele.

pizap.com14424205670171Utilizând uneori le/la putem construi nume franțuzești ceea ce am și făcut folosind chipuri decupate și tot ce am învățasem până acum-  Au luat astfel viață: Louis Macon, Irene Marin, Arlette Meunier, Philippe Picard, Nadine Laval, Julie Leblanc, și mulți alții

IMG_5575(1)La sfârșit ne- am evaluat munca, în funcție de criterii de excelență. Evaluarea informală ne-a adus gânduri precum:

”Ora a fost foarte frumoasă și interesantă pentru că am inventat nume de persoane și am aflat cum se fac numele franțuzești de familie.”

Il était une fois un homme qui se prénommait Harry et que l’on appelait le Loup des steppes.Il marchait sur deux jambes,portait des vêtements comme un être humain,mais en vérité c’était le loup des steppes. Hermann Hesse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s